1dburmer

Chleb pszenny

Składniki

 

 

 

  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 550 g mąki pszennej np. typ 550 lub 650
  • 1 płaska łyżka soli
  • 50 g oleju
  • 300 g letniej wody

Przygotowanie

 

 

 

Świeże drożdże połączyć z cukrem i poczekać do czasu gdy się rozpuszczą. Jeśli dajemy suche drożdże – wystarczy po prostu dosypać je do mąki, wraz z pozostałymi składnikami.

 

 

 

Mąkę połączyć z rozpuszczonymi drożdżami, olejem, solą oraz letnią wodą. Zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania (mikserem z hakiem chlebowym ok. 3-4 minut, ręcznie ok. 6-7 minut) ciasto powinno jedynie delikatnie lepić się do dłoni.

 

 

 

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, w ciepłym miejscu.

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl