Schab w sosie z suszonymi śliwkami
Schab opłukać i osuszyć. Obsypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, pieprzu ziołowego i soli. Natrzeć przyprawami mięso i obsmażyć z każdej strony na oleju.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i również pokroić w kostkę. Razem z cebulą przełożyć obok mięsa, wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć.
Suszone śliwki pokroić w kostkę i dodać do mięsa razem z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Całość zalać wodą, zagotować i gotować przez około 60 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Na koniec mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w około 1/3 szklanki zimnej wody, wlać do garnka z mięsem, zagotować i jeszcze chwilkę pogotować, a następnie zdjąć z ognia, dodać słodką śmietankę, szczyptę tymianku, natki zielonej pietruszki i razem wymieszać.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.