1dburmer

Schab w sosie z suszonymi śliwkami

 

Składniki:

 

 

 

80 dag schabu wieprzowego
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
sól
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
10 dag cebuli
5 dag pora
5 dag suszonych śliwek
½ litra wody
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 ½ łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietanki 30%
tymianek
natka zielonej pietruszki (może być suszon
 

Sposób wykonania:

Schab opłukać i osuszyć. Obsypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, pieprzu ziołowego i soli. Natrzeć przyprawami mięso i obsmażyć z każdej strony na oleju.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i również pokroić w kostkę. Razem z cebulą przełożyć obok mięsa, wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć.

Suszone śliwki pokroić w kostkę i dodać do mięsa razem z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Całość zalać wodą, zagotować i gotować przez około 60 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Na koniec mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w około 1/3 szklanki zimnej wody, wlać do garnka z mięsem, zagotować i jeszcze chwilkę pogotować, a następnie zdjąć z ognia, dodać słodką śmietankę, szczyptę tymianku, natki zielonej pietruszki i razem wymieszać.

Schab wyciągnąć z soku, pokroić w plastry i podawać z sosem, ziemniakami i ulubioną sałatką.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

 

 

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl